Hälsa i längden förutsätter att vi finner en balans mellan aktivitet och vila. Det kan låta enkelt, men är en utmaning för oss som är stöpta i en kultur som främjar produktion, aktivitet och sysselsättning före återhämtning och vila. När vi är aktiva stimuleras det sympatiska nervsystemet, vi producerar adrenalin och kan när som helst lägga på ett extra kål om så behövs. I det läget sliter vi på våra organ, på våra cellvävnader – vi är redo att agera, kanske fly eller attackera.
Det andra läget i det autonoma nervsystemet är det parasympatiska systemet. Det är aktivt när vi vilar, mediterar, gör yoga och sover. I det läget återhämtar sig kroppens organ, celler byggs upp och hjärnan får välbehövlig vila. Detta läge är nödvändigt för oss för att vi ska ha hälsa i längden. Vill vi vara uthålliga behöver vi tillbringa lika mycket tid i det parasympatiska nervsystemet, som i det sympatiska nervsystemet, men de flesta av oss aktiverar endast det parasympatiska nervsystemet när vi sover – och få av oss sover 12 timmar om dygnet.
Kanske borde fler ha Skalman som förebild, så att vi lägger in mer tid i vår vardag till återhämtning och vila. Då skulle vi skapa mer hälsa i våra liv, kanske bli mer produktiva, må bättre och vem vet, kanske leva längre. Fram för mat- och sovklockan – eller i alla fall sovklockan. Framförallt denna tid på året, då många av oss har kroppar som vill sova mer än vanligt, medan vi sällan anpassar våra scheman efter det. Anpassa ditt sovschema efter säsongen.