Ankh-korset – livets kors

Det gammel egyptiska Ankh-korset var en symbol för livet. Den var nyckeln till livet och den dolda visdomen.

Det var meningen att jag skulle få syn på ett kors med en cirkel och välja att googla på betydelsen av symbolen. Det visar sig vara ett Ankh-kors, en gammal egyptisk symbol för liv – både mänskligt och gudomligt. Ankhen representerar också nyckeln till insikt i mysterierna och den dolda visdomen, samt en inre kraft och auktoritet. Ankhen är nyckeln till livet.

Jag känner en stark dragning till denna mystiska symbol och bestämde mig att blogga kring den och när jag sätter mig för att skriva kollar jag en sak på Facebook och ser att en kollega, som driver Andekvarts sent i går kväll la ut en bild på dessa kors som hon just fått hem till försäljning.

I den egyptiska hieroglyfskriften står ankhen för »liv« eller »att leva«, men den ingår också i ord som »hälsa« och »lycka«. Den fonetiska betydelsen av detta skrifttecken är en kombination av symbolen för aktivitet och passivitet.

Är det inte märkligt att en symbol för länge sedan var en symbol för livet, senare kom att bli en symbol för död och lidande? Personligen känner jag mig mer dragen till den egyptiska symbolen Ankh-korset och dess koppling till livet, snarare än den kristna symbolen för uppoffring, lidande, död och återuppståndelse, även om det också är uttryck för liv.

 

Publicerat den
Kategoriserat som Blogginlägg

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.