Att hantera drivankare

Jag blev simmare för nästan sex månader sedan då dottern och jag gick en crawlkurs. Det var inget jag planerade att bli, men jag ville stödja henne då hon bytte sport på grund av knän som sa ifrån. Efter den fyra veckor långa kursen började vi simträna och sedan dess har vi simtränat tre gånger i veckan. Det är fantastiskt. Alla cellerna i hela kroppen jublar när jag vaknar morgonen efter ett träningspass.

Drivankare kan förefalla som en börda i livet, men hjälper oss att fokusera på målet och skapa tydlighet i vart vi vill.
Ett drivankare kan förefalla som en börda i livet, men hjälper oss att fokusera på målet och skapa tydlighet i vart vi vill.

Jag såg mig som en simmare redan innan kursen, men idag vet jag att jag visste väldigt lite om simträning. Utrustad med simfenor, paddlar, simdyna och dolme kan man träna på väldigt många sätt i en bassäng. Under en timmas träning hinns det rinna in vatten i både ögon, öron, mun och näsa. Det är ganska galet allt som våra fantastiska simtränare – de bästa måste vara de i Uppsala – får oss att göra på träningen.

Det allra knäppaste vi gör är övningen när vi får låna en bit gummislang som vi trär in benen i och sedan tränar vi crawlarmtag. Första gången jag prövade rörde jag mig som ett vinkeljärn över bassängen. Jag höll på att drunkna. Det kändes omöjligt. Att frivilligt fästa ett drivankare runt benen är ganska idiotiskt, men redan andra gången jag prövade gick det bättre. Med ett drivankare där bak krävs det en stark motor som drar, ett fokus på målet (andra kanten – det upprepas flera gånger under en träning) och minimal andning. Det senaste kräver bra lungkapacitet, men annars är det målmedvetenhet som gäller. Då kan vi komma långt.

När jag tänker efter är det ganska ofta vi har med oss drivankare när vi rör oss i livet. Det kan vara de mindre entusiasmerade deltagarna i en grupp, en utbrytargrupp som skapar egna regler, de som inte förstått uppgiften eller som av andra skäl inte vill bidra till helheten. Drivankarna finns överallt. Dom hjälper oss att fokusera och jobba hårdare, mer fokuserat och målinriktat. Dom kräver att vi är tydliga, vet vad vi vill och siktar mot målet. Med lite träning kan det bli en sport att röra sig i livet trots drivankarna – en sport där var och en av oss kan excellera tack vare drivankarna.

Publicerat den
Kategoriserat som Blogginlägg

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.