Ge huvudfotingen kropp

Vi är skapta med ett huvud och en kropp med armar och ben. Huvudet rör sig med hjälp av nacken och kroppen kan delas in i två rörelsecener – ett kring axlar och bröstkorg och ett kring magen och bäckenet, sammanlagt tre rörelsecenter. Alla dessa delar förser oss med viktig information: huvudet med sin mentala kapacitet, bröstkorgen med hjärtat och känslorna och bäckenet med magen och behoven. Det tokiga är att de flesta av oss väljer att leva som om vi vore huvudfotingar. De flesta av oss lever sina liv alldeles för mycket uppe i hjärnan, utan kontakt med hjärtat och övriga kroppen. Vi är mentala och fokuserar på vårt intellekt när vi värderar information och fattar beslut. Vi lever i tron att det är bra att vara rationell.

images
Barns huvudfotingar är ofta glada, men den vuxna huvudfotingen är inte tillräckligt integrerad för att kunna vara glad.

Men till skillnad från de huvudfotingar som barn avbildar i sina första teckningar, små figurer som ofta upplevs som lyckliga, har en vuxen huvudfoting inte tillgång till de resurser som gör oss lyckliga. En vuxen huvudfoting har inte tillgång till sitt hjärta, han eller hon kan varken uppleva sina känslor eller behov på ett naturligt sätt. Den vuxna huvudfotingen är handikappad. Trots det lever många sina liv med stort fokus på vår mentala kapacitet.

Hjärnan med sin tankeförmåga är en del av det centrala nervsystemet. Det består dessutom av ryggraden och de nervceller som står i kontakt med ryggmärgen och hjärnan. Det innebär att hjärnan har kontakt med hela vår kropp, den får signaler genom känsel, smak, lukt, syn och hörsel, men som huvudfotingar är vi tränade att välja bort stora delar av informationen, för att ge företräde åt logiken. Det gör våra upplevelser begränsade och våra beslut kortsiktiga.

En anledning till att vi väljer bort en så stor del av informationen tror jag beror på rädsla. När vi låter våra liv drivas av rädsla föds inget gott. Jag tror att vi behöver omfamna hela vår kropp – hela nervsystemet inklusive vårt hjärta och vår mage. Endast då blir vi en hel människa, som kan känna fullt ut och fatta beslut grundade på helheten. Det finns många vägar för oss att bli mer hela i våra liv. Vissa prövar yoga och andra meditation. Idag är mindfulness populärt. Det handlar om närvaro, men också om att inkludera hela kroppen och det som händer i kroppen, det vi känner och upplever.

Personligen förordar jag Biodanza. Har du inte provat det ännu vill jag bjuda in dig till en effektfull metod att bli en helare människa. I Biodanza integreras huvud med kropp och själ. Där får huvudet en kropp där både känslor och behov integreras. Då blir livet roligare och mer njutbart.

Publicerat den
Kategoriserat som Blogginlägg

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.