Att ro i takt

Roddtur 67
Att ro i takt är inte lätt om det är fler än en person som håller i årorna, vilket det är i till exempel en arbetsgrupp.

Jag hade glädjen att få ro som barn. Vi hade roddbåt med fasta årklykor och en liten jolle, vilket underlättade. Att ro var kul, men att ro tillsammans med en kompis, med varsin åra var hejdlöst kul.

Jag minns de frenetiska skratten när jag, tillsammans med van eller ovan kompis, skulle försöka förflytta jollen mot ett mål. Vi delade toft och hade varsin åra. Oavsett om båda ibland lyckades få ner åran samtidigt som den andre, var det sällan som kraften blev jämn. Det fanns trick som genom att snärta till precis i slutet av årtaget skapade en extra kraft, som gjorde att jollen snodde runt till min fördel.

Ett annat sätt var att välja att plötsligt ändra årtagets riktning, så att båda årorna drog åt samma håll och jollen stod still och snurrade på samma ställe, medan vi vek oss dubbla av skratt.

Att ro i takt är en konst. På samma sätt är det en konst att få en grupp att sträva efter samma mål, vilja samma saker och agera unisont. När en grupp inte fungerar leder det inte till skratt, utan snarare irritation, frustration och ilska. Det är jobbigt för alla delarna om några ständigt rör sig i otakt. Det kan på sikt leda till konflikt.

Känner du igen dessa utmaningar i de grupper du verkar i kan du fundera på Biodanza. Biodanza tränar oss i att röra oss i takt tillsammans med andra. Det kan med fördel användas i arbetsgrupper, projektgrupper, avdelningsgrupper och i alla de sammanhang där det är viktigt att samarbete, respekt och förståelse delas gemensamt av alla delar som tillsammans utgör gruppen. Du år välkommen att höra av dig. Kanske kan Biodanza på ett positivt sätt bidra till mindre friktion i den grupp du tillhör.

Publicerat den
Kategoriserat som Blogginlägg

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.