Se det goda i det onda

images
Maleficent går från god till ond för att så småningom försona båda dessa sidor och finna en inre frid full av visdom, där hon har tillgång till alla sina resurser.

Filmen Maleficent är en ny tolkning av sagan om Törnrosa. I filmen ges en djupare förståelse kring vilka erfarenheter som skapade den elaka fen, hon som oinbjuden dyker upp vid prinsessan Auroras dop och kastar en förbannelse över henne. Denna nya tolkning ger tittaren en förståelse av de mekanismer som får våra hjärtan att hårdna.

Som barn föds vi med öppna hjärtan och för att bevara denna oskuldsfulla inställning till världen krävs det att omgivningen har förmåga att agera varsamt med oss. Tilliten möts inte alltid med respekt och det leder till att vi skapar skydd kring våra hjärtan. Konsekvensen av skydden kan bli att vi slutar  lita på, vi utvecklar rädsla, vi får ångest, vi undviker att…, etc.

Skydden är bra. Vi behöver dem för att undvika att göra om samma misstag och för att kunna leva vidare. Vore vi möss skulle vi dö av chocken vi får när andra klampar in och missbrukar vår tillit, men i stället bygger vi murar inom oss. I filmen Maleficent bygger den onda fen en mur av törnen, med vassa taggar. Många gånger gör de murar vi bygger upp inom oss och mellan oss och omvärlden ont, precis som om den vore skapt av taggar.

Jag träffar regelbundet klienter som lever med olika skydd inom sig. Skydden är bra att ha i början, men i längden hindrar de oss också från att leva. De hindrar oss från att göra saker vi vill göra, ta kontakter vi vill ta eller uttrycka oss – de hindrar oss från att leva de liv vi vill leva. Här behövs läkning, försoning för att frigöra de livskrafter som blir avstängda bakom skydden.

Precis som i filmen Maleficent behöver något speciellt ske för att den förbannelse som ett skydd i våra liv kan utgöra, ska upphävas. Aurora i sagan Törnrosa och i filmen Maleficent behövde bli kysst i kärlek. I arbetet med mina klienter ber jag dem skapa en respektfull förståelse för att skyddet, som de ofta upplever som en förbannelse, finns där för att skydda dem och det behöver bli bemött med kärlek, värme och tacksamhet. I det ögonblicket ber jag dem omfamna sin värsta fiende med kärlek och värme. Det är inte lätt för någon. När mina klienter förmår göra det sker magi – deras värld förvandlas och de får tillgång till krafter, förmågor och färger de glömt att de besatt.

Läs gärna mer om min coachning, eller tag direkt kontakt med mig om du vill veta mer om hur du kan transformera det du tycker minst om i dig till det du vördar mest.

Publicerat den
Kategoriserat som Blogginlägg

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.