Att stå upp för sig

Det kan låta så självklart att vi ska kunna stå upp för oss själva och uttrycka oss, men att uttrycka vår mening är mer än utmanande. De allra flesta av oss har under vår uppväxt känt oss missförstådda och avvisade när vi uttryckte oss från hjärtat. För det lilla barnet kan ett avvisande innebära utstötning och därmed undergång. Det innebär att de känslor som är förknippade med att uttrycka sig kan vara mycket starka och ha sin botten i en dödsångest.

Samtidigt är det viktigt att vi finner vägar och sätt att uttrycka vår särart eftersom vi alla har en längtan att få uttrycka oss, känna acceptans och uppleva gemenskap.

2012-01-20-xl--YingYang_Choo
Förmågan att stå upp handlar likt Yin och Yang om två krafter: den ena är om att ha stöd, kraft och mod att våga och den andra om att kunna känna in vad som ska kommuniceras. Kan dessa två krafter samarbeta kan vi växa i våra erfarenheter.

En av mina klienter gjorde nyligen en utforskning kring soitt behov att uttrycka sig. Hon förstod att det delvis var förknippat med en bottenlös luftig känsla som innebar en åka ner i en avgrund. Upplevelsen var ljusare än det kan låta och efter att ha släppt taget kände hon till sist fast mark under fötterna. Det var en knölig och jordig mark hon stod på. Runt henne var det ljust och rymligt.

Efter ett tag kunde hon känna att hennes fötter smälte samman med den näringsrika myllan och hon fick en ny stomme inom sig, likt ett skelett. Det fyllde hennes ben, kropp, armar och händer. Det gick upp till lungorna, som hölls om likt två skålar. Energin var svart och stadig. Stödjande. Resten av kroppen var mer som en ljus gas. Det var som en Yin och Yang kraft. Yang kraften gav stöd och stadga och näring åt henne så att hon kan uttrycka sig. Yin kraftens uppgift var att känna in vad som hände i henne. Vad ska kommuniceras? Vad händer med den andra parten? Den stod för den inkännande delen. Tillsammans kan dessa två krafter verka för att hon står upp för sig.

Så kom en tredje kraft in – upplevelsen av att stå upp för sig – den symboliserades av ett skinn runt kroppen. Lite likt ett ormskinn, men med större fjäll. Det blänker i guld, mörkt rött och brund, med vissa blå och röda diamanter. Det är upplevelsen av att stå upp för sig och kommunicera i kontakt med sig själv och med andra. En upplevelse väl värd att verka för.

Publicerat den
Kategoriserat som Blogginlägg

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.