Att tappa kontakten

Våra hjärnors kapacitet är stor, samtidigt tenderar att ha en övertro hjärnans förmåga. Vi tror att vi kan tänka ut alla livets lösningar och vi tror att vi kan skapa en handlingsplan och agera målmedvetet för att lösa de utmaningar som livet serverar oss. Fokus ligger på handling, strategi och planering. Det får oss att bli human doings än human beings.

Med hjärnans hjälp kan vi skapa strategier. Vi kan åstadkomma mycket, men vägen dit och även målen, om vi uppnår dem, tenderar att bli meningslösa om vi inte samtidigt bibehåller kontakten inåt, med det som är viktigt för oss.

Inom oss härbärgerar vi våra känslor, som är viktiga för vår riktning eftersom de hjälper oss att förstå vad som är bra för oss och vad som inte är bra för oss. Det är inifrån våra behov kommuniceras. Att vi får våra behov tillfredsställda är grundläggande för vårt välbefinnande. Behoven står i nära relation till våra instinkter, som är grundläggande för vårt välmående och hela artens överlevnad.

Elkontakt
Det är viktigt att vi bibehåller kontakten med vårt inre när vi agerar i livet.

När vi skapar strategier blir det lätt en ren produkt av hjärnan. Drivkraften kan lätt komma utifrån. Det kan vara vårt behov av att passa in, uppfylla andras förväntningar eller att vi vill uppnå något som vi tror andra har.

I vår brist på tillit till oss själva, det vi känner och brist på förståelse för vad som är viktigt för oss skapar vi strategier som driver oss långt ifrån kontakten med oss själva. Springer vi på så kan vi bränna ut oss. Men innan vi bränner ut oss uppstår en tomhet. En vilsenhet. Avsaknaden av kontakt med oss själva finns där och kanske förmår vi inte uppfatta dess signaler utan vi fortsätter och bränner till sist ut oss.

Kroppen har ett fantastiskt system genom att det kommunicerar med oss med både fysiska och känslomässiga signaler. Problemet för många av oss är att vi inte är tränade att lyssna på dessa signaler, utan vi fortsätter på den fastslagna stigen, som hjärnan har tänkt ut.

Min specialité är att hjälpa människor som tappat kontakten med sitt inre hitta tillbaka till sig själva igen. Vi behöver ha kontakt med vårt inre för att få guidning i våra liv. Vår livskraft har sin källa inom oss. En kontakt med den är en förutsättning för att vi ska må bra.

Publicerat den
Kategoriserat som Blogginlägg

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.