Chock förändrar våra värderingar

Jag har nyligen haft glädjen att träffa en ung kvinna från Syrien. Hon berättade att hon lärt sig att de som utsätts för chock genom att antingen själva utsättas för något, eller genom att se någon nära utsättas, förändrar sina värderingar. Hon menade att de förändras som människor. De får ett större djup, mening blir mer centralt i deras liv, liksom tacksamhet. Hon förklarade det som att de kommer i kontakt med något större, mer fundamentalt. chockade-ansikte_318-40835

Jag var inte vad hon har varit med om, jag kan inte föreställa mig vad hon har sett, men hon har lärt sig något om livet. Hon kan ganska klart sortera vad som är viktigt och vad som inte är viktig för henne. Dessutom är hon väldigt fokuserad på vad hon vill uppnå.

Jag önskar inte att någon i hennes ålder ska ha varit med om det hon har varit med om, samtidigt som jag också förstår att hon har funnit en nyckel till mening som inte alla människor finner.

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.