De fem tibetanerna

För några år sedan hade jag en stark dragning till att börja prova yoga. Det ledde till att jag beslutade mig för att sluta gå på gymnastik där jag bor för att i stället utöva yoga med hjälp av några DVD skivor. Trodde jag. Det blev inte lika regelbunden träning när den inte var schemalagd och resultatet blev ingen träning alls. Kroppen signalerade om att det inte var OK, men jag hade inte vett nog att lyssna och efter några månader fick jag ett rejält ryggskott. Min lärdom blev att förstå att min kropp behöver träna.

Nu i höst krockar min dotters träningstider med mina egna och jag kan inte gå på gymnastiken. Jag vet att det är en risk med det valet, men som kompensation har jag börjat praktisera de fem tibetanerna på morgnarna. De fem tibetanerna består av fem rörelser som var och en ska upprepas 7, 14 eller 21 gånger. Jag gör varje rörelse 14 gånger, det tar ungefär en kvart. Rörelserna påverkar stora muskelgrupper i kroppen och stimulerar hormoner och välbefinnande. Här kan du se en instruktiv film där varje rörelse gås igenom. [youtube height=”150″ width=”220″]https://www.youtube.com/watch?v=Ka25uk5XpDo[/youtube]

Jag kan inte hela historien bakom rörelserna, men det sägs att rörelserna härrör från ett kloster i Tibet och att munkarna där hade knäckt koden till ungdomens källa. Du kan läsa mer här. Jag vet att jag mår bra av dem och att Annichen Kringstad gör dem regelbundet. Pröva du också!

Publicerat den
Kategoriserat som Blogginlägg

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.