Den nödvändiga disciplinen

Vägen mellan mål/avsikt och framgång heter disciplin. När jag var liten hade jag massor av disciplin. Att inte äta godis på ett år var en baggis, det var bara att låta bli – idag har jag utvecklat så många strategier som alla kan gå under benämningen ”undantag” och de försvårar avsikter som godisstopp, dieter och andra förändringar som jag ibland vill göra i mitt liv.

Ordet disciplin får oss att tänka på skolan, men det hör egentligen hemma i allas vardag.
Ordet disciplin får oss att tänka på skolan, men det hör egentligen hemma i allas vardag.

Min son tittar på mig och säger ”Det är väl bara att sluta, mamma”, men jag tycker inte alltid att det är så enkelt.

Det finns något lockande i disciplin. Den är en nödvändig väg om vi vill uppnå saker i livet. Disciplinen får oss att fortsätta, trots motgångar, för livet vill testa oss när vi sätter upp mål. Vi kommer att utmanas. Kanske är det inte att testas utan snarare att vi får hjälp att träna våra muskler. Det är tack vare att ett barn trillar, när det ska lära sig att gå, som det måste resa sig. Då tränas musklerna, balanssinnet utvecklas och till slut är allt på plats och barnet kan gå.

Disciplin kanske kan definieras som styrkan i vår avsikt. Det är den vi måste träna och gymmet för den styrkan kallas ofta motgång. Kanske ska vi vänja oss vid att omfamna motgångarna på ett nytt sätt, de ger oss möjlighet att träna vår disciplin så att våra mål kan gå i uppfyllelse.

Publicerat den
Kategoriserat som Blogginlägg

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.