En tid för insikt

Coronaviruset har bidragit till att flera på olika sätt har dragit ner på tempot. Många spenderar mer tid i sina hem. Detta gäller inte alla. De som arbetar i vården gör ofta längre pass och har mindre tid hemma. Undersökningar har visat att svenskarna spenderar mer tid i naturen än vanligt. Vi tillbringar mindre tid på sociala medier – vi är ute mer och vi reser mindre.

En insikt bidrar till klarhet, sammanhang och förtydligande. TAg hand om dem.

Det gör att det finns mer tid för återhämtning, reflektion och kontemplation. Återhämtningen är både fysisk och psykisk. Vi har mindre stress – såvida vi inte stressar äver pandemin och allt som den medför. Många sover mer. När vi sover kan vävnaderna i våra organ byggas upp. Hjärnan bomarderas av en massa ny information, men lyckas vi sova ges hjärnan möjlighet att bearbeta informationen. Allt som allt leder vila och återhämtning till att vävnader byggs upp och immunförsvaret stärks.

Reflektion betyder eftertanke eller fundering. Det ger oss en möjlighet att se tillbaka på den tid som varit. Vad hände? Hur agerde jag? Hur kändes det? Hade jag kunnat göra på ett annorlunda sätt? Hur vill jag ha det?

Kontemplation handlar om betraktande. Vi tittar på något. I kristen tradition handlar kontemplation om att vi betraktar det gudomliga. När vi ges utrymme för återhämtninga, reflektion och kontemplation kommer vi ikapp oss själva. Vi får tid att invänta livet och då kan insikterna bli mer frekventa.

En insikt är en djupare förståelse för ett sammanhang nästan som när bitarna i ett pussel faller på plats. Vi ser klart – allt stämmer och en insikt är född. Insikterna kommer till oss utan förvarning. Plötsligt är de där. ”Ja, det är så det hänger ihop”, eller ”Ja, nu förstår jag…” och på samma gång försvinner de lika snabbt.

Ibland kommer insikterna om natten. Det framgår klart vad jag ska göra i morgon bitti eller vem jag ska ringa. Då, mitt i natten, är det kristallklart vem jag ska kontakta, vilka saker som hänger ihop eller vad jag ska lägga till inköpslistan, men när jag vaknar på morgonen är det som bortblåst.

Hemligheten med insikten är att det är en färskvara. Det gäller att fånga den i ögonblicket. Skriv ner den på ett papper eller i en bok. Så att den inte förflyktigas. De kan försvinna snabbt. Det kan vara klokt att ha en särskild bok där goda idéer, tankar, infall och insikter får sällskap av varandra. I alla fall så här i coronatider när insikterna är viktigare än någonsin. De behövs tas tillvara på så att vi kan skapa en framtid som bygger på den visdom som kommer till oss genom våra insikter.

Publicerat den
Kategoriserat som Blogginlägg

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.