Mina förebilder

images
Marshall Roesnberg grundaren av Nonviolent communication tillsammans med två pedagogiska dockor – vargen och giraffen.

Ska jag sammanfatta egenskaperna hos tre av mina förebilder är det mod att gå sin egen väg, tro på mänsklighetens förmågor, insikt i livets utmaningar liksom livets stora möjligheter och en djup önskan om att omfamna livets uttryck.

Vem är din förebild? Vilka egenskaper har de? Tre av mina förebilder är Marshall Rosenberg, Rolando Toro och Marianne Göthlin.  Två är män med akademisk bakgrund, som valt att söka vidare efter en större förståelse och en större mening. Båda har upplevt sidor av mänskligheten som varit avskräckande och båda har sett människans stora potential för medmänsklighet.

Rolando Toro
Rolando Toro – skaparen av Biodanza.

Båda dessa herrar lämnade efter sig livsverk som på olika sätt förvaltas av efterkommande och sprider kontakt, glädje och mening åt de som får ta del av skapelserna. Marshall Rosenberg utformade språket Nonviolent communication och Rolando Toro grundade Biodanza.

Båda dessa skapelser har berört mitt inre. När jag på min första internationella träning i Nonviolent communication fick uppleva att det var ok att känna det jag kände inombords blev jag överväldigad av empati för mig själv. Tårarna flödade och jag grät så jag skakade. Under hela min uppväxt hade jag fått höra att mina känslor var fel, att det var olämpligt att uttrycka vad jag kände etc. Det var första gången jag kom i kontakt med självempati och det var en läkande och omvälvande upplevelse.

I Biodanza har jag kommit i kontakt och väckt min potential för att njuta av och glädjas mer över livet. Sakta men säkert har jag känt att ett nytt väsen tagit form inom mig. Ett väsen som  känner större glädje, bär med sig mer ljus och har en enorm potential. Det är stort och spännande och jag vet att jag är i början av denna utforskning.

Både Marshall och Rolando vågade tro på en idé om att skapa verktyg som skapar kontakt människor emellan. Den upplevelsen berör mig och den kittlar den potential som är jag.

Marrianne Göthling med ett leende av pärlemor och en förmåga att ha mod att möta livet med öppenhet och stort hjärta.
Marrianne Göthling med ett leende av pärlemor och en förmåga att ha mod att möta livet med öppenhet och stort hjärta.

Marianne är en av mina kvinnliga förebilder. Hon hade mod att stå kvar och möta livet tillsammans med en vän som blev svårt sjuk. Hon valde att vara ett stöd i stället för att fly in i livets alla plikter. Hon vågade stå upprätt och möta både rädslor och glädje när livet utmanade som mest.

Jag tror att det har format henne och gett henne ett mod och en förmåga som är en tillgång då hon stödjer andra att våga vara i livet, oavsett vad vi känner och vilka behov vi har. Jag vet att hon en gång sagt att det går att förhålla sig till smärta på ett sätt så att läkning sker.

Marianne, Marshall och Rolando är tre av mina förebilder som berört mitt inre på ett positivt sätt. Tack för ert stora bidrag i mitt liv och allt ni gör och har gjort som bidrar till mina och andras upplevelser på Tellus.

Vilka är dina förebilder? Vad bär de på för egenskaper? Jag är nyfiken på vad du vill omfamna, tydliggöra och utveckla. Hör av dig och berätta.

Publicerat den
Kategoriserat som Blogginlägg

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.