Generositet och omtänksamhet

Generositet är för mig ett positivt ord. Att vara generös är något bra. Något gott. En egenskap att eftersträva. Att vara frikostig är också bra, men nu börjar vi närma oss den andra sidan av myntet – att vara slösaktig är inte positivt. Jag brukade använda ordet generös som exempel när jag arbetade med intervjuträning inför anställning för arbetssökande och deltagarna skulle kunna beskriva både styrkor och svagheter. En svaghet är ofta en överdriven styrka. För mycket generositet kan leda till att jag förlorar kontrollen på min ekonomi och blir slösaktig. När jag är slösaktig blir jag sällan uppskattad för någon generositet.

För vissa är julens högtid förknippad med generositet, men ordet generös rymmer mycket mer än så.

När jag funderar på generositet idag inser jag att jag associerar generositet med pengar. Min hjärna tänker framförallt på ekonomisk generositet. Men vi kan vara generösa på många fler sätt. Ett generöst hjärta kan uttrycka empati och omsorg för medmänniskor, djur och natur. Ett generöst hjärta vidgar mitt perspektiv från mig själv och de mina till att inkludera fler, kanske en hel grupp, ett samhälle, ett land – ja, vart går gränsen?

För några år sedan gjorde jag en kartläggning av mina egenskaper med en metod som kallas JoHari-fönster. Då fick jag kryssa för egenskaper som jag såg hos mig själv. Sedan fick andra uppge egenskaper de associerade med mig. Det resulterade i fyra rutor. Ruta 1: Det jag vet och som andra också vet (öppna fältet). 2. Det jag vet, men andra inte vet (fasaden) 3. Det andra vet, men jag inte vet (blinda fältet) 4. Det jag inte vet och de andra inte heller vet (okända fältet).

Övningen var spännande och en egenskap som flera av mina vänner såg hos mig , men som jag själv inte sett, var omtänksamhet. Det var en spännande insikt, som vid lite eftertanke kändes självklar.

Jag har lätt för att ta in en annan människa, deras situation och behov och jag har en hjärna som lätt associerar och som lätt ser samband. Det gör att omtänksamhet är lätt för mig, det kommer naturligt. Jag tror att omtänksamheten hamnar under samma paraply som generositet. Det är samma kategori, sammankopplat med ett stort hjärta.

Jag tror att både generositet och omtänksamhet från hjärtat behövs i dagens samhälle. Det finns ett stort behov av både generositet och omtänksamhet. En plats där vi kan träna både generositet och omtänksamhet är Biodanza. I dansen tränar vi oss att vidga våra hjärtan. Det gör inte bara gott för mig, utan för mina medmänniskor med och för helheten. Vackra viktiga värderingar – generositet och omtänksamhet.

Publicerat den
Kategoriserat som Blogginlägg

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.