Handslaget – vägen till hjärtat

Jag har glädjen att utbilda människor i intervjuteknik och en del av intervjun, som jag brukar ge ett stort fokus, är vikten av ett bra handslag. Ju mer jag tänker på handslagets vikt, desto tydligare noterar jag hur många jag möter, som inte känner till hur man kan möta en annan människa med ett bra handslag.

Vår hjärna är snabb med att registrera intryck vid ett möte. En mängd data registreras reflexmässigt, utan att vi hinner tänka på det. Det går på bråkdelar av en sekund. Ett möte består av ett första intryck och där ingår handslaget som en del. Handslaget är den första fysiska upplevelsen av den andra personen. Mycket slås fast genom handslaget.

Här är min förståelse för vad som skapar ett bra handslag med en annan människa. Min definition på ett bra möte är ett jämlikt möte. Det innebär att ingen part avsiktligt väljer att visa övertag över den andre.

För mig innebär ett bra handslag att:

  • Båda handflatorna möts
  • Tydlig omfamning av respektive hand
  • Kontakt mellan hjärtan via arm och handflator
  • Kontakten fördjupas med ögonkontakt
Ett handslag sätter tonen för hur det fortsatta mötet ska bli. Se till att du känner till dina möjligheter.
Ett handslag sätter tonen för hur det fortsatta mötet ska bli. Vill du skapa jämlika möten kan handslaget lägga en bra grund.

 

Respekt, ömsesidighet, förståelse och öppenhet är aspekter som vi kan kommunicera vid ett handslag. Det finns olika fällor vi kan gå in i som gör att vi går miste om möjligheten att skapa ett bra möte:

  • Vi har för bråttom att göra handslaget, så vi kramar om handen innan handflatorna har hunnit mötas
  • Vi har inte tillräcklig kraft, utan ger en ”död fisk” till den andra, dvs en hand utan tillräcklig muskeltonus. Det är som en signal att ingen är hemma.
  • Vi har för hög muskeltonus, handslaget är alltför kraftigt. Vi utövar för mycket kraft och går miste om ett jämbördigt möte utan att vi kanske inser det.
  • Vi fokuserar på något annat och glömmer att bekräfta med vår blick.
  • Våra händer möt på ett bra sätt, men min jag är för avslappnad i armen för att förmedla kontakt till hjärtat.
  • Händerna möts men armen är för stel så att ingen kontakt till hjärtat förmedlas.

 

Pröva själv tillsammans med en kollega eller vän. Överdriv de olika scenarierna, så du finner den rätta upplevelsen. Bli en av de som hälsar på ett respektfullt, jämbördigt sätt och öppna upp för kreativa möten där möjligheter kan födas. Lycka till!

Har du synpunkter, reflektioner eller tankar. Tveka inte att kontakta mig, Gunilla Janmark Veldhuis.

Publicerat den
Kategoriserat som Blogginlägg

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.