Ingen blir sjuk av jobbet

En kollega berättade att hon hört en läkare säga att han hittills aldrig hade träffat på en patient som blivit sjuk av jobbet. Det kan låta anmärkningsvärt i en tid då så många är sjukskrivna på grund av sitt arbete eller att det inte fungerar på jobbet. Men frågan är om det är jobbet de har blivit sjuka av eller om det finns andra anledningar. Vi bär alla vår historia med oss och i vår historia finns kapitel som varit mer smärtsamma än andra. Dessa erfarenheter ger vi oss sällan tid att läka när de uppstår. Det finns vanligtvis inte tid att stanna upp. Kunskapen om hur vi hanterar våra känslor är inte så stor. Kanske var vi små då historien skrevs och omvärlden uppfattade inte vad vi upplevde eller så fanns det inte tid eller förståelse för vilka konsekvenser det kunde få i framtiden. Resultatet är att vi bär på en obearbetad smärta.

Med arbetsgivare som bemöter utmaningar hos personalen med förståelse och respekt kommer sjukskrivningarna att minska.
Med arbetsgivare som bemöter utmaningar hos personalen med förståelse och respekt kommer sjukskrivningarna att minska.

Enligt min tro vill livet läka de smärtor eller sår som vi bär på och det gör att de knackar på på olika sätt. De kan göra sig påminda i vårt känsloliv i skepnad av till exempel brist på ork, rädsla, ångest, oro, okontrollerad ilska eller uppgivenhet. Andra signaler går genom kroppen: olika former av smärta, cancer, stroke eller hjärtattack. Vi svarar ofta med strategier av handling: vi äter, shoppar, motionerar, dricker, knarkar eller agerar på andra sätt för att döva det vi känner eller ignorera de signaler kroppen ger.

Vi vill lägga locket på, men den strategin tar energi ifrån oss och är inte hållbar i längden. Jag tror på att läka de upplevelser vi har haft så att vi kan leva mer hela i framtiden, med tillgång till hela vår potential. För en tid sedan hade jag en klient som hade en tuff historia. Det hade delvis gett henne utmaningar på jobbet när hon var vuxen, men när vi började jobba tillsammans var det framförallt av privata skäl. Efter att vi jobbat ett tag hade hon ett utvecklingssamtal med sin chef. Chefen sa att hon såg en enorm skillnad på min klints beteende – hon var gladare och hade en helt annan utstrålning. Allt vi hade gjort var att läka de delar i henne som skrek efter att bli sedda. Förändringen gjorde att hon fick tillgång till mer av sin livskraft. Hennes liv är kanske inte lättare idag, men upplevelsen av det hon är med om är förändrad. Hon ser sin roll i sitt egna liv. Med arbetsgivare som förstår att bemöta de utmaningar som uppstår på en arbetsplats skulle sjukskrivningar minska rejält. Sjukskrivningar som inte hade med jobbet att göra från början, men triggades av situationer som kan uppstå på en arbetsplats och egentligen bara var upplevelser hos en individ som behövde läkas.

Publicerat den
Kategoriserat som Blogginlägg

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.