Kan utveckling stoppas?

I Universitetsbyggnaden i Uppsala finns inskriptionen ”Tänka fritt är stort men tänka rätt är större” ingraverad över en av dörrarna. Citatet är från 1700-talet och speglar den tidens tänkande väl, men orden känns inte rätt i dagens sätt att se på mänskligheten och vår förmåga.

Kan rätt- och feltänkandet stoppa utvecklingen?
Kan rätt- och feltänkandet stoppa utvecklingen?

På Linneuniversitetet finns citatet ”Idéer föds där människor möts” och den tankegången känns betydligt mer sund i relation till våra möjligheter och vår potential.

Båda citaten handlar om utveckling – vad stimulerar oss? Vad får oss att utvecklas?

Jag minns utvecklingssamtalen jag hade kring min då 2-3 åriga dotter på dagis, då personalen ville att vi skulle sammanfatta vad vi skulle fokusera på kring hennes utveckling och jag tänkte i mitt stilla sinne att ni kan inte hindra henne från att utvecklas, även om ni skulle försöka.

Människan vill utvecklas. Vi vill lära oss. Titta på ett barn som håller på att lära sig gå, hur det återkommer till utmaningen efter att ha misslyckats kanske både en och flera gånger, eller se ett barns önskan att få träna på en trappa till mammans eller pappans förtvivlan.

Malin W dec 04
Ett barn har en naturlig dragning till uppgifter där de kan utvecklas, som att gå i trappor. En förmåga som de brukar förlora med tiden.

Utveckling är en oundkomlig del av våra liv. Vi drar ständigt slutsatser och vi verkar ständigt för lösningar som kan göra vårt liv lättare. Samtidigt är det så att omgivningen antingen stimulerar utveckling eller hämmar densamme.

Vi har alla haft upplevelser som smärtat oss på olika sätt och lett till att vi bygger skydd kring oss. Vissa skydd är mer ogenomträngliga än andra. På samma sätt som vi kan bli hämmade kan vi också vara i en situation där vår utveckling stimuleras, där vi mår bra och utvecklas.

Biodanza är en verksamhet skapad för att stimulera mänsklig utveckling. Det sker på olika sätt: hälsan stimuleras, vi får uttrycka oss, bli sedda, vi tränas i kommunikation, möta andra och oss själva på ett tryggt sätt så att vi utvecklar våra förmågor och vår potential stimuleras.

Vår utveckling kan inte stoppas, men den kan stimuleras mer i vissa sammanhang och det är stort för oss att uppleva. ”Idéer föds där människor möts” – det är i relation till andra människor vi utvecklas. Vi behöver andra för att lära oss om oss själva.

Publicerat den
Kategoriserat som Blogginlägg

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.