Läkning på djupet

Jag arbetade nyligen med en klient som sedan tonåren levt med en kronisk diagnos, som kommer i skov och yttrar sig ungefär som en kraftig psoriasis. Huden reagerar, den blommar delvis ut i eksemliknande utslag och det är en stor aktivitet i huden, som blir både röd och delvis flagnar. Förutom hudens utslag påverkas hon av stor trötthet i samband med skoven. Det påverkar hennes arbetsförmåga och tankar.

Vi bestämde oss för att ha en session tillsammans, för att se vad som är roten till hennes problem. Jag hoppades att mitt sätt att jobba och min förmåga att omfamna det som är, kan hjälpa henne.

images-2
Djupare läkning sker inte genom att vi lägger plåster på såren utan genom att vi vågar närma oss smärtan med respekt, värme och kärlek. Det kräver både mod och tillit.

Vi möts per telefon och jag guidar henne genom en inre utforskning där hennes undermedvetna hjälper till genom att förmedla information via bilder. I samråd med henne hjälps vi åt att tolka och förstå bilderna. Smärtan, som vi närmar oss, är egentligen en gammal överlevnadsstrategi, som hon levt med länge. Det som en gång var en skyddande strategi för överlevnad, har med tiden utvecklats till ett hinder för utveckling och upplevs idag som en tyngd och ett besvär.

Där ett djupt mönster vi står inför, ett inrotat beteende. Men det är inte värre än att jag kan kasta lite nytt ljus över det och öppna upp för nya perspektiv. Jag kan hjälpa henne att komma i kontakt med delar som hon länge arbetat med att förtränga och avsky. Det handlar inte om att komma i kontakt med minnet av det som hände, utan snarare att komma i kontakt med den strategi som hon utvecklade för att hantera situationen där och då.

Där börjar läkningen. När hon kommer i kontakt med sin gamla strategi och med ny förståelse, respekt och värme kan omfamna den, öppnar sig nya möjligheter. Det kräver respekt, ödmjukhet, förståelse och kärlek. Genom att bygga broar inom sig själv åstadkommer hon läkning och hennes livskraft frigörs.

Det låter och är på sätt och vis enkelt, men det kräver både tillit och mod att möta våra största utmaningar, de delar som vi allra helst vill bli av med i våra liv. Och det är precis där som läkningen ska ske och potential frigöras.

Det fungerade för min klient. Hon kunde gå vidare i sitt liv med uppgiften att skapa strategier som gynnar hennes liv idag, snarare än att låta gamla strategier hämma hennes förmåga att leva idag. Det är så livskraft frigörs. Hur vill du frigöra livskraft i ditt liv?

Publicerat den
Kategoriserat som Blogginlägg

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.