Måste det vara roligt också?

Den bästa kompassen vi har i livet är upplevelsen av något som positivt och roligt. Det vill vi ha mer av och det ger oss en signal om åt vilken riktning vi ska röra. Men allt är inte kul har vi lärt oss. Och det är sant, ibland väljer vi att göra saker som vi inte gillar av olika anledningar, men kanske kan vi bidra till att det blir kul.

snoopyhumorTar vi våra arbetsplatser som exempel så finns det mycket att vinna på om vi har mer roligt på jobbet – både för alla individerna och för hela gruppen i stort.

Glädje och skratt minskar stresshormoner och stärker immunförsvaret samtidigt som det ökar hjärtslagsfrekvensen så att hjärnan får mer blod och syre. Det gör att vår förmåga att lära och skapa stimuleras liksom vakenheten och minneskapaciteten.

För gruppen

Så allas kapacitet och förmåga stimuleras av lite skratt och glädje och faktum är att det stärker hela gruppgemenskapen eftersom det bryter ner barriärer mellan människor samtidigt som det öppnar upp för ny och bättre kommunikation med större ärlighet. Människor med humor har en större förmåga att hantera arbetsfrågor och relationer. Humor stärker gruppgemenskapen och skapar ett klimat där alla känner sig motiverade, aktiverade och villiga att bidra.

För individerna

Skratt minskar stressen hos individerna och väcker oss ur leda och trötthet vilket gör att vi blir gladare, får mer energi och kan fokusera bättre. Det leder till färre misstag och högre produktivitet. Detta i sin tur leder till mindre frånvaro och mindre utbrändhet. Humor bidrar också till minskat motstånd mot förändring. snoopyskratt

Var finns humorn?

Humor handlar inte om att underhålla eller att förmå andra till något, utan det är snarare en attityd. Här är några tips:

  • Sök humorn. Ju mer du fokuserar desto mer kommer du att finna och på så sätt ökar humorn.
  • Samla humorn. Samla bra skämt, seriestrips och sådant som gör dig glad.
  • Uppmuntra andras glädje och den gemensamma glädjen.
  • Skratt smittar – bli en smittspridare. Låt skrattviruset få grepp. Bidra.
  • Bjud in humorn i arbetet, i det du gör – ta inte allt på 100% allvar. Det är bara livet det handlar om.
  • Se till att finna rätt nivå på humorn. Det finns saker vi inte bör skämta om och humor ska inte ske på någons bekostnad. Tänk dig för. Det finns tillräckligt mycket bra humor för att vi ska kunna slippa den dåliga.

Have fun!

 

Publicerat den
Kategoriserat som Blogginlägg

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.