Mod – en inbjudan från livet

Den 19 april firas Rolando Toros födelsedag på olika sätt runt i världen. I år hölls ett symposium och en av talarna var Rodrigo Toro Sanchez, en av Rolando Toros söner. Rodrigo ställer sig frågan om vad hans far skulle säga om coronapandemin. Han förstår att det skulle vara en blandning av en djup smärta och samtidigt en beundran hur jorden kan ge ett så klart budskap till mänskligheten.

Vi tänker ofta på mod som något en solitär handling, men i Biodanza är det något som väcks kollektivt i gruppen genom musiken, rörelserna och interaktionen i gruppen.

Personligen tror Rodrigo att pandemin är ett budskap från livet – signalerna var till en början försiktiga, men vi lyssnade inte. Miljörörelsen, feminister för jämlikhet, ursprungsbefolkningar, flera försökte göra sig hörda. De kämpade för livet och kärlek.

Min övertygelse är också att livet kommunicerar till oss på olika sätt. Våra egna liv ger oss ständigt signaler, genom våra kroppar. Problemet är att vi sällan lyssnar, mig själv inkluderad. Då blir budskapen allt tydligare, allt mer högljudda, inte som en bestraffning utan som en inbjudan till förståelse.

Det som sker genom corona nu är ett kollektivt budskap. Det behövs en förändring. Rodrigo är optimist. Han tror att det är människorna som kommer att bidra till förändringen. Hela jorden skakas samtidigt av samma upplevelse och det kan leda till en förändring.

Han knyter an till sin fars livsverk och lyfter fram att det krävdes mod att skapa Biodanza – att tro att dans, kärlek och ömhet kunde leda till social förändring kan förefalla naivt, men inte. Rolando skulle ha kunnat göra det lätt för sig och låta Biodanza bli en mystisk andlig rörelse, men inte, han sökte förklaringar och belägg i vetenskaperna. I biologin, psykologin, han hade insikter som senare har förklarats genom neurovetenskap. Han ville nå ut till skolor, sjukvård, företag och Biodanza skulle vara ett verktyg för social förändring.

Det kinesiska tecknet för mod. Det franska ordet för mod courage, syftar på hjärtat – coeur. I Biodanza anses modet väckas genom hjärtat.

”Mod är förmågan att utmana vår egna skugga. Att gå in i vårt egna mysterium av smärta och frustrationer, att söka efter mörker och att stiga upp till ljuset”, sa Rolando. Rodrigo menar att mod föds ur kärlek, inte ur krigarens sökande efter ideal. Han ser moderns kärlek till barnet, som kan få henne att uträtta stordåd, som uttryck för mod. Biodanza är inte en metod vi ska lära oss att tro på utan en väg hur vi kan lära oss att älska oss själva, den andra och alla. Det är genom att älska vi automatiskt kommer i kontakt med livet. Det är genom kärleken som styrkan växer och modet att skapa förändring väcks.

För att levandegöra detta mod krävs en djup kärlek till livet och det är inte enkelt. Det visste Rolando, det var därför han skapade Biodanza. Förändring sker inte genom medvetenhet, utan genom visdom om människan, vår instinkt att rädda våra liv och livet omkring oss. Biodanza handlar om att lära oss lyssna till livets små signaler och dansen och omsorg för oss och andra hjälper oss. Och när vi ska genomföra de nödvändiga förändringarna, behöver vi mod. I Biodanza anländer modet genom dansen, omfamningar och kärlek på ett ljuvt och ömsint sätt, sammanfattar Rodrigo.

Så Rolando skulle kanske se corona som en inbjudan från livet att vi gemensamt ska skapa förändring så att kärlek, respekt och förståelse för livet och jorden blir mer centralt i våra liv. Jag är med – är du?

Publicerat den
Kategoriserat som Blogginlägg

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.