Omfamna smärtan

Jag hörde nyligen uttrycket:

”Smärta är Guds megafon till de döva”.

I mina ögon ligger det sanning i dessa ord. Jag tror att livet kommunicerar med oss. På olika sätt. Det ger signaler. Dessa signaler handlar ofta om obehag. Smärta, rädsla, oro, ångest. Påminnelser om att vi bör reflektera över vår situation. Dessvärre är vi sällan tränade att lyssna till dessa lågmälda signaler som livet ger till en början. Utan vi fortsätter enligt vår redan fastlagda idé. Det kan handla om att jobba vidare, att träna mer, att fortsätta städa, göra det vi lovat någon eller vad som nu står på vår agenda. Vi fortsätter utan att lyssna. Utan att reflektera, utan att tänka.

piller
Många möter smärta med piller och tabletter. Att i stället söka förstå vad smärtan beror på och med värme, förståelse och respekt förhålla oss till smärtan skapar läkning på djupet.

 

Nästa gång signalerar livet lite tydligare. Vissa av oss kanske stannar upp då och tar sig en funderare. Medan andra kanske söker professionell hjälp hos en läkare eller psykolog. Läkare använder sig till stor del av mediciner för att dämpa livets signaler. Det kan vara värktabletter eller psykofarmaka. Alldeles för ofta skrivs läkemedel ut som lindring för symptomen, snarare än att man söker en lösning på problemet. Det innebär att problemet kvarstår.

Kanske blir signalerna ännu starkare och individen råkar ut för en olycka, en hjärtinfakt eller blir riktigt sjuk. Eller så går de in i ett kroniskt tillstånd där tabletter behövs för att dämpa smärtan eller ångesten.

Min övertygelse är att smärta finns där av en anledning. Det är en signal om att vi bör göra en förändring av något slag. Vi är otränade att tänka på det sättet och där kommer min expertis in. Jag är skicklig på att vara med smärta, och omfamna de signaler som livet sänder, på ett konstruktivt sätt. Det innebär att jag kan hjälpa mina klienter att med respekt och ödmjukhet närma sig sin smärta så att förståelse föds. Genom förståelse, värme, omsorg och kärlek kan vi sedan skapa förändring på djupet. I respekt. Det är så genuin läkning sker. Processen får mig att läka och mina klienter att skapa förändring i sina liv.

Publicerat den
Kategoriserat som Blogginlägg

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.