Personkemi är en bluff

Personkemi
Kemi är en avancerad vetenskap som förtjänar respekt, men är inte något vi ska skylla våra brister i kommunikation på.

Relationer är många gånger utmanande och vissa personer utmanar oss mer än andra. Vid alla möten sker en kommunikation. En del av kommunikationen som sker människor emellan bygger på kemi. Vi har valt att kalla den delen för personkemi. Det sker ett kemiskt utbyte vid alla möten och troligen är inte alla receptorer och hela den delen av kommunikationen kartlagd ännu.

När våra relationer inte fungerar är det accepterat att skylla på personkemin, men kommunikationen består av mycket mer än bara kemi. Det handlar också om avsikt, tydlighet, respekt, förståelse och lyhördhet, förmågor vi kan träna oss i, lära oss att hantera för att sedan bli bättre kommunikatörer.

Kommunikation är något vi kan förbättra. Det kräver träning. Lär vi oss att kommunicera och väljer vi att kommunicera behöver vi inte skylla på personkemi även om vi upplever en relation som utmanande.

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.