Utrota hudhungern

Dagens Nyheter publicerade en artikelserie med namnet Hudhunger för 14 år sedan. Den fokuserade på hur viktig kravlös kroppskontakt är i dagens samhälle. För två år sedan publicerade SCB en rapport där det konstaterades att Sverige är världens mest ensamma land med sina drygt 40% ensamboende utan barn. Ensamheten konkurrerar med vänner som alkoholism och rökning om att vara orsak till för tidig död. Det är bevisat hur viktig beröring är. Efter andra världskriget fanns det många barnhem med barn som förlorat sina föräldrar. Trots att barnen fick mat, de blev bytta på, fick vatten och värme var dödligheten hög. De saknade beröring. Så fanns det vissa barn som klarade sig och det visade sig att nattsköterskan tagit upp och hållit i några av barnen.

Vi behöver kontakt med andra människor (eller djur). Det viktiga hormonet oxytocin stimuleras av beröring och närhet. Det får oss att må bra och känna oss trygga.

Genom beröring kan vi stoppa hudhungern.
Genom beröring kan vi stoppa hudhungern.

Beröring är en viktig del av Biodanza. Deltagarna får lära sig och träning i hur man kan beröra andra människor. Händerna, som oftast är den kroppsdel vi tar kontakt med kan både skada och göra en annan människa gott. För vissa är inte beröring associerat med något positivt. De behöver lära om och tränas i att känna tillit till andra människor. Detta kan ske genom upprepade positiva erfarenheter. På så sätt kan de skriva om sin historia och gå från att vara offer till att kunna njuta av beröring.

För många innebär ålderdomen en ökad ensamhet. Tänk om vi kunde ge dem mer närhet, ge dem den närhet, beröring och omsorg vi alla behöver. Tänk om vi alla bestämde oss för att utrota hudhungerns utbredning genom att trotsa vårt gängse beteende och bli mer generösa med vår kontakt. Det skulle vara en revolution. Och jag skulle gärna vara en aktör i den revolutionen.

Publicerat den
Kategoriserat som Blogginlägg

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.