Rytmer och tillhörighet

Livet består av rytmer. Hjärtat slår. Vi andas. Blodet pulserar. Andra rytmer finns utanför oss såsom dag och natt och årstidsväxlingarna. Rytmerna är viktig för oss och det är väsentligt att vi kan följa rytmerna. Både våra egna rytmer, för vår egna hälsas skull men också gruppens rytm. Följsamhet inför gruppens rytm skapar tillhörighet och gemenskap: den viktiga grupptillhörigheten. Det är en nödvändig ingrediens för vårt välbefinnande.

Individer som inte kan följa gruppens rytm blir inte accepterade. Det må låta grymt, men det är nödvändigt för gruppen att deltagarna kan hålla rytmen för att de ska bli accepterade. De som inte kan följa rytmen blir uteslutna och uteslutning kan vara ödesdigert för individen, det har nog både du och jag smakat på.

När deltagarna kan följa rytmen kan melodier uppstå. I det läget kan melodier uppskattas och bidra till helhetsupplevelsen i gruppen. När melodin är slut ansluter deltagarna sedan till rytmen igen. Jag vet att jag personligen ibland inte förstått vikten av att följa rytmen. Det kan vara så enkelt som att sträcka på sig när alla andra böjer sig på ett Friskis pass, eller kanske inte hålla sig till konventionen på en 2-dagars kurs. Det är utmanande för deltagarna i gruppen. Kanske inte så mycket på ett motionspass som i en mindre grupp. Jag kan balansera på gränsen mellan att bli accepterad eller utesluten.

Hur ser det ut i ditt liv? Följer du gruppens rytm? Hur hanterar du upplevelsen när andra inte följer gruppens rytm?

Här är en fin film om hur förknippat livet är till olika rytmer:
[youtube height=”400″ width=”600″]https://www.youtube.com/watch?v=lVPLIuBy9CY[/youtube]

Publicerat den
Kategoriserat som Blogginlägg

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.