Sanningen

Jag hörde nyligen den persiska poeten Rumi citat ”The Truth was a mirror in the hands of God. It fell and broke into pieces. Everybody took a piece of it and they looked at it and thought they had the truth.” Hans visdom slog an i mig och hans förståelse för sanningen har varit med mig sedan dess.

Vi brottas om och om igen med vår uppfattning av sanningen och i mitt liv stöter jag på människor vars bit av sanningen inte passar med min bit. Det kan kännas smärtsamt och var svårt att förstå. Jag ser ju så klart och tydligt, medan de inte tycks förstå alls. Men jag möter också människor vars bitar passar fint ihop med min bit och med dessa människor känns det naturligt att fördjupa relationen.

Rumi var en persisk poet som levde på 1200-talet.
Rumi var en persisk poet som levde på 1200-talet.

I min Biodanzagrupp har vi pratat om Rumis poem och vi insåg att delar av vad vi gör i Biodanza handlar om att vi visar våra bitar av sanningen för andra. Vi låter dem ta del av oss, vi blottar vår skärva i en trygg miljö och genom detta växer vi tillsammans. Både den som tar del av någon annan och den som visar sig.

Idag pratas det om falska nyheter – vilket kanske kan tolkas som skapade skärvor som ska föreställa vara original, det vill säga falska kopior av sanningen. Det är lätt att säga eller tro att vi alltid tar avstånd från en falsk kopia, men vi har säker alla valt det billigare alternativet framför ett dyrare original någon gång.

Många konflikter och till och med krig utspelas på jorden eftersom vi inte har förståelse för varandras skärvor – vi kanske rent av skär oss på dem. Vissa skärvor är mer vassa än andra. Jag vill bidra till att vi kan skapa större förståelse och respekt för skärvor som är olika vår egna. Det innebär att vi vidgar vår egna sanning, min bit av sanningen kanske helt enkelt passar in med andras om jag vidgar mig lite. Då har vi möjlighet att växa som människor och det tror jag att vi alla vill.

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.