Självförtroende <=> Självkänsla

Det är lätt att blanda ihop begreppen självförtroende och självkänsla, men det är två vitt skilda begrepp. Självförtroendet är vår förmåga att tro att vi kan göra saker. Mitt självförtroende har fått mig att vara utbytesstudent i USA när jag gick på gymnasiet, det har fått mig att resa runt jorden på egen hand, det har fått mig att fullfölja utbildningar och delta Självkänslapå kurser utomlands. Men det säger inget om vilken känsla jag har burit på medan jag har gjort det. Det säger inget om det tvivel jag kan ha kring mitt eget värde och min förmåga att bidra.

Det är inte ovanligt att vi läser om artister som har framgångsrika karriärer och som samtidigt brottas med dålig självkänsla. Självkänslan går att stärka och det arbetet kräver omsorg och respekt för det som har varit för att så småningom kunna förändra det till något bättre, starkare och mer självklart. För alla borde ha en stark självkänsla. Allt annat är bortslängd tid.

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.