Tankar och tips kring livskraft

Jag tror att var och en finner sina vägar och skapar sina sätt för att komma i kontakt med sin livskraft. Du har säkert dina knep som fungerar för dig. Trots det vill jag dela med mig av några aspekter kring livskraft.

Många lever idag med mycket stress i sina liv. Människan har kapacitet för att kunna stressa under en period, vid korta tillfällen vid till exempel flykt eller jakt. Vid stress produceras adrenalin som tär på kroppen och dess organ. Det gör att kroppen har behov av att återhämta sig efter stress.

Återhämtning sker vid sömn, meditation, vila, yoga etc. Om vi är aktiva och adrenalinstyrda under 12 timmar av dygnet så behöver vi återstående timmar till återuppbyggnad för att var hållbara i längden. Kartlägg vad du kan göra förutom att sova som bygger upp och återhämtar din kropp. Här är några tankar och tips:

I naturen spirar livskraften så fort möjlighet ges.
I naturen spirar livskraften så fort möjlighet ges.
  1. Gör en musiklista av musik som du kan varva ner till, musik som får dig avkopplad. Skapa utrymme att lyssna regelbundet.
  2. Köp en bok eller CD om mindfulness. Lär dig tekniken och ta mellan 10 minuter och 45 minuter per dag till medveten närvaro. Det kan förändra ditt liv. En bra sajt för material och inspiration är Ola Schenströms Mindfulnesscenter. 
  3. Naturen är en bra källa till reflektion och återhämtning. Välj att gå på gräset (svårt när det är snö…) i stället för på vägen. Välj att vistas i naturen. Känn efter hur läkande det är för dig.
  4. Andningen är en viktig väg till att varva ner. Vänj dig vid att lyssna till din andning. Förstå att den är viktig för dig. Se om du kan tillåta andetaget att gå riktigt djupt inom dig.
  5. Ställ dig frågan ”Vad vill jag göra nu?” och ge dig utrymme att lyssna på svaret. Det är lätt att vi fyller vår agenda med saker vi ska göra och missar det vi egentligen vill göra.
  6. Träna dig i att regelbundet, kanske innan du går och lägger dig, repeterar vad du är tacksam över. Det kan vara små saker som har hänt dig under dagen, ett leende, något i naturen, ett möte. Träna dig i att notera små goda ting som omger dig. Det är berikande i längden.

Det här var några tankar kring livskraft och hur vi kan stimulera vår livskraft. Du kanske tänker på andra sätt. Hör gärna av dig!

Publicerat den
Kategoriserat som Blogginlägg

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.