Vad är lycka?

Lycka framställs i vårt samhälle som det vi ska sträva efter. Lycka framställs som ett tillstånd vi kan uppnå, det är ofta kopplat till olika materiella attribut, det kan vara en bil, vissa kläder, men även socialt med rätt umgänge, stor familj eller en partner. Jag har nyligen läst, eller lyssnat till boken Sapiens, en kort historik över mänskligheten, skriven av Yuval Harari. Boken är precis som titeln utlovar en kort historik över mänskligheten, var vi kommer ifrån, hur vi befolkar vår planet och hur utvecklingen fortlöpt fram till idag.

Riktig lycka kommer inifrån kroppens förmåga att producera  neurotransmittorer såsom serotonin, dopamin och oxytocin.
Riktig lycka kommer från kroppens förmåga att producera neurotransmittorer såsom serotonin, dopamin och oxytocin.

 

I slutet av boken skriver han att begrepp som lycka numera kommit att bli ett mått för att mäta välstånd. Det finns olika verktyg för att mäta lycka och ofta används en relativ skala. Men så skriver Yuval så här ”Nyckeln till lycka ligger i vårt biokemiska system”. Sedan fortsätter han att förklara att det som verkligen får oss att känna lycka är serotonin, dopamin och oxytocin. Han menar att allt fler vill lyckas med att manipulera vårt biokemiska system.

När jag kommer till denna del av boken spelar jag om hans ord flera gånger för att säkerställa att jag verkligen har uppfattat hur han uttrycker sig. Sedan ler jag, eftersom jag vet att Biodanza är ett system som är skapat för att stimulera de neurotransmittorer som får oss att må bra, såsom serotonin, dopamin och oxytocin. Jag ler eftersom jag har en djupgående utbildning i hur man ”manipulerar vårt biologiska system” – och det görs utan piller och utifrån tillförda stimulantia. Det görs genom våra rörelser, i relation till oss själva och gruppen och med hjälp av musiken. Det är lätt, men inte enkelt. För mig är det djupt tillfredsställande att få dela med mig av detta fantastiska verktyg till andra. Så om du också är sugen på att uppleva genuin lycka – kom och dansa Biodanza – låt oss manipulera våra biologiska system tillsammans!

Publicerat den
Kategoriserat som Blogginlägg

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.