Varför livskraft?

Livskraft är närvarande hos både växter och djur.
Livskraft är närvarande hos både växter och djur.

Jag visste redan när jag la på luren att hon sagt något viktig, något jag inte fick tappa bort. Jag skrev ner det på en lapp. Några gånger försvann lappen, jag famlade: var var det där viktiga, det som allt egentligen handlade om? Vilket var det magiska ordet?

Jag tror att det var 2006 och jag ringade in att det handlar om livskraft. Samtidigt rös jag till av osäkerhet – för vad kunde jag om detta? Vilken förebild kunde jag vara i detta avseende? Och var kunde jag vända mig för att förstå och lära mig mer.

Det var så självklart när hon sa ordet. Så uppenbart. Det var det här det handlade om och samtidigt var det när jag funderade över det så utmanande. Livskraft. Hon hade uttryckt något som ”Man kan verkligen se livskraften” och hennes ord nådde rakt in i mitt hjärta.

Det är vår livskraft som får oss att stiga upp om morgonen.
Det är vår livskraft som får oss att stiga upp om morgonen.

Det har tagit mig flera år innan jag idag kan säga att jag kan ganska mycket om livskraft. Min specialité är att frigöra livskraft. Det innebär inte att jag är fullärd. Jag tror att min utforskning i ämnet kommer att räcka hela mitt liv, men jag vet mer idag än jag gjorde då 2006. För mig är coachning ett bra verktyg i utforskning av livskraft, framförallt när det kombineras med respekt och förståelse för Nonviolent communication. Båda dessa verktyg kräver verbal kompetens. För några år sedan kom jag i kontakt med Biodanza, som berörde mig djupt från första stund. Idag vet jag att Biodanza är det starkaste verktyget jag hittills funnit för att frigöra livskraft.

Livskraften är något vi föds med. Den finns med oss till den dag vi dör. Men däremellan kan den fluktuera. Det finns perioder då vi är i mer avsaknad av den än annars. Det betyder inte att den försvinner, men vi tappar kontakten med den. Det sker naturligt inom oss när vi av olika anledningar skapar skyddande strategier för att överleva. Det utmanande är när dessa strategier ligger hindrar vår kontakt med livskraften. Då kan livet bli utmanande. Då behöver vi medvetet jobba med att Frigöra livskraften!

Publicerat den
Kategoriserat som Blogginlägg

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.