Vikten av förebilder

Förebilder är viktiga. De gör oss medvetna om potentialer vi bär på. En förebild behöver inte vara en storslagen person som gjort storverk på jorden, utan det kan vara en människa i vår närhet, som genom sitt sätt att vara berör oss, får oss att upptäcka något inom oss själva.

En enkel övning är att fundera på en lärare du har gillat och uppskattat. Vilka egenskaper hade den läraren? Vad var det han eller hon gjorde som berörde dig? Kan du beskriva det?

En häst i en flock kan spegla egenskaper vi bär på, medvetna eller omedvetna.
En häst i en flock kan spegla egenskaper vi bär på, medvetna eller omedvetna.

Under en introduktion i ledarskap på Träfallet fick vi i uppgift att följa en flock med hästar som rörde sig fritt i ett hägn. Vi skulle välja en häst som vi gillade och beskriva den med fem ord. Jag valde ett sto med ganska hög energi, som verkade gå sin egen väg. Hon var en del av flocken, men bibehöll sin egenart när hon rörde sig mjukt tillsammans med de andra. Jag gillade hennes energi och förhållningssätt.

Vi fick sedan berätta vilka egenskaper vi sett hos hästarna och det visade sig att alla beskrev sig själva. En förebild reflekterar den förmåga vi  bär på. Genom att vi ser den och den berör oss finns den inom oss. Det fina är att det som andra väcker inom oss kan vara förmågor som vi ännu inte upptäckt hos oss själva, men som finns där, redo att utvecklas.

Vem är din förebild? Vilka egenskaper bär han eller hon? Vad är det som de gör som berör dig? Fundera på detta och hör gärna av dig eftersom jag är nyfiken på hur våra förebilder hjälper oss att medvetandegöra vår potential och utvecklas.

Publicerat den
Kategoriserat som Blogginlägg

av Gunilla Janmark

Den röda tråden i mitt liv handlar om kommunikation och en önskan om att förstå vad som driver människor och hur vi kan uppskatta och glädjas mer i det liv vi lever.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.